Prawidłowe żywienie

Mając wybór psy przeważnie wybierają do jedzenia świeże mięso. Jednak w przeciwieństwie do prawdziwie mięsożernego kota, pies jest bardziej wszystkożerny i podobnie jak człowiek chętnie je i trawi większość różnych pokarmów, w tym owoce i warzywa. Producenci pokarmu dla zwierząt produkują wiele smakołyków o rozmaitym smaku i wartości energetycznej. Podawane w odpowiedniej ilości takie pożywienie, razem z czystą wodą, dostarcza organizmowi białka, tłuszczów, węglowodanów, związków mineralnych oraz witamin potrzebnych do dobrego rozwoju psa.

Zbilansowana dieta

Białko, które składa się z aminokwasów jest materiałem budulcowym tkanek zwierzęcych. Mięso to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka, ale psy mogą również trawić białko roślinne, np. z soi. Ser i jajka dostarczają też białek. Węglowodany dostarczane w postaci zbóż, ryżu czy makaronu przekształcone w glukozę, są źródłem energii. Tłuszcz składa się z kwasów tłuszczowych. Niektóre z nich są przekształcane w glukozę pokrywając zapotrzebowanie energetyczne, inne są niezbędne do przebiegania innych funkcji organizmu, np. do odżywiania skóry i włosów. Witaminy i związki mineralne uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie, np. budowie kości, zębów, tworzeniu się komórek krwi. Pomagają w absorbcji pokarmu z jelit oraz umożliwiają regenerację tkanek. Pies, aby był zdrowy musi otrzymać te składniki we właściwych proporcjach. Nadmiar może być równie szkodliwy jak niedobór. Sprawdź czy pies otrzymuje pokarm zbilansowany, czy dostaje całe dzienne zapotrzebowanie, a nie tylko odpowiednią liczbę kalorii. Ewentualnie dawaj psu pokarm gotowy, produkowany przez renomowane firmy. Nigdy nie podawaj psu starego pokarmu, pamiętaj, aby miał zawsze w misce czystą, świeżą wodę. Pokarm powinien mieć temperaturę pokojową, nie prosto z lodówki, nie oddawaj mu domowych resztek. Ugotowany pokarm może być w misce przez parę godzin, a suchy zaś cały dzień. Nigdy nie karm psa mielonymi kośćmi. Nie wolno podawać psu kości z drobiu, gdyż mogą poważnie zranić przewód pokarmowy.

Kalorie i ilości

Mięsa różnią się znacznie zawartością protein, tłuszczu i kalorii, np. wnętrzności mają niską zawartość kalorii (9% białka. 3% tłuszczu i 63 kilokalorie na 100 g), podczas gdy mięso jagnięcia zawiera 20% białka. 8,8% tłuszczu i 162 kilokalorie w 100 g. Kurczęta i mięso wołowe mają podobne zawartości substancji odżywczych (20% białka, 4,3-4,6% tłuszczu i 122 kilokalorie w 100 g). Psy łatwiej trawią mięso drobiu niż wołowe. Istnieje również prawdopodobieństwo, że dieta o wysokiej zawartości czerwonego mięsa prowadzi do świądu skóry u niektórych psów. Wy bierz najlepsze źródło mięsa dla twojego psa, żeby sprostać jego szczególny m potrzebom. Starannie skalkuluj zapotrzebowanie kaloryczne twojego psa. Yorkshire terier ważący 5 kg potrzebuje ok. 350 kilokalorii każdego dnia. podczas kiedy golden retriever ważący 35 kg potrzebuje 1500 kilokalorii. Olbrzymie rasy, takie jak owczarki berneńskie, które ważą ok. 50 kg potrzebują ok. 2800 kilokalorii dziennie. Te przykłady są tylko wskazówkami. Poszczególne osobniki mają bardzo różne potrzeby. Jeżeli karmisz, swojego psa pokarmem z puszek, zapoznaj się dokładnie z ulotką producenta, dostosuj ilość karmy do potrzeb swojego psa.

Odpowiednia dieta

Co prawda to człowiek decyduje o tym, co i ile je pies, ale psy doskonale nauczyły się manipulować właścicielami i wymuszać więcej pokarmu albo bardziej wyszukany. Wiele psich kłopotów związanych z żywieniem to wynik zachowania właścicieli. Otyłość u psów może wystąpić na skutek niedoczynności tarczycy. Ale jest to rzadka przyczyna; 40 % psów towarzyszących jest jednak otyłych z powodu otrzymywania zbyt obfitych posiłków. Producenci gotowych pokarmów wytwarzają wiele różnorodnych specjalnych pokarmów dietetycznych. Najlepsi producenci nie tylko przeprowadzają analizy przygotowywanego pokarmu, ale monitorują także ilość i skład kału, co umożliwia określenie przyswajalności karmy.